12 apr. 2013

Det nya smala och varför det är så falskt

Hur många fascineras av alla möjliga "make over" -foton, tv-program, artiklar och program? Eller av alla "så ser du bra ut" -program och artiklar? Det gör jag. Jag älskar att se på när folk "förvandlas". Ni förstår att det alltså handlar exempelvis om artiklar i damtidningar av olika typer där någon får exempelvis nya kläder, bantar eller en ny frisyr eller kanske allting på en gång. Sådana program finns det också gott om i teven, exempelvis alla bantningsprogram eller alla program där kvinnor görs om för att se yngre ut. Både män och kvinnor figurerar i liknande program och artiklar. Idag granskar jag ändå kvinnorna.
Tidigare handlade mycket av det som skrevs i damtidningar om sådana här saker om att kvinnan som gjordes om skulle bli så smal som möjligt och se ut. Hon skulle banta eller så skulle hon kläs för att se så smal ut som möjligt, hennes hår skulle klippas för att få ett smalare ansikte etcetera. Idag har fokus ändå bytt och det handlar allt oftare om att kvinnan som görs om ska se så frisk och vältränad ut som möjligt. Healthy is the new skinny och fit is the new skinny är slagorden. Det ska vara muskler och tajta rumpor, biceps och magmuskler och nästan viktigast av allt, kurvor. En snygg kvinna idag har kurvor, helst sådana som skapats och formats på gymmet. Och så ska de där kurvorna framhävas med de rätta kläderna. Det ska också helst vara en solbränd hy, en tajt sportbh och korta shorts. Det sägs att "man ska göra det bästa man kan av sin kropp", då både med träning och med rätta kläder och rätt frisyr. Också ett lager smink, såklart. Har du någonsin sett ett foto med en kvinna i sitt esse där hon inte har smink? Trodde väl det.
Bildgoogla på "fitspo" så fattar du precis vad jag menar.

Jag är glad att det nya kvinnoidealet är den vältränade, kurviga och icke trådsmala kvinnan. Det finns inget hälsosammare än att ha lagom med muskler och lite form. Det är mycket hälsosammare än att vara trådsmal. Det är också mer hållbart i längden och du hålls frisk och stark. Jag skriver definitivt under att healthy is the new skinny, yes, det vill vi!
Problemet med det här är ändå att a) fortfarande är det utseendet som är det viktigaste och b) fortfarande finns det ett ideal som alla borde sträva efter för att vara bra, tillräckliga och godkända. Det är samma mall som gäller för alla. Den mallen har bara förändrats från att vara trådsmal till att vara den vältränade, muskulösa.
Alla kvinnor ser inte lika ut, trots att alla kvinnor i all reklam, teve och efter alla make overs ser precis lika ut. Vi är alla stöpta i olika former. Och hur mycket vi än upprepar mantrat att du duger som du är så ljuger vi eftersom vi sedan alltid idoliserar kvinnor som alla ser ut som om de är en och samma. De är inte längre trådsmala men de ska alla se precis lika ut.

Det som behövs är mångfald. Och ett slut på utseendefixeringen. För sist och slutligen så är det ju inte hur tajt rumpa och smal midja du har som definierar dig. Inte på riktigt.

Det är vem du är som definierar vem du är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar